Emocionalno jesti | BA.rickylefilm.com
Brendovi

Emocionalno jesti

Emocionalno jesti

To je razlog zašto ste emocionalno jesti

Mi nikad razmišljao o tome ovako.

Svi znamo da emocije mogu utjecati na vaše prehrambene navike na jedan od dva načina. To može bilo uzrok da potpuno izgubiti apetit ili pojesti cijeli paket od Oreos u rekordnom roku. Većina ljudi koje znam spadaju u drugu kategoriju - klasični "udobnost jede".

Ali ono što je uzrok reakcija? Zašto naručiti smo 18 "pizza čim imamo stresan dan na poslu? Sve se svodi na tvoje roditelje, očigledno.

U novoj studiji, objavljenoj u Child Development, istraživači su otkrili da djeca čiji roditelji hraniti ih za ublažavanje negativnih emocija ( "loš dan u školi? Idemo za sladoled i zaboravi") imaju veće šanse da odraste da bude "emocionalne jedu".

Gledajući 801 norveški 4-godišnjaka, istraživači su njih i njihove prehrambene navike pratiti kako su okrenuo šest, osam i 10. Iako je gotovo dvije trećine (65%) djece je pokazao neke znakove emocionalnog jedenja, djeca čiji su roditelji u ponudi ih "utješno hrane" da ih umiri u dobi od četiri do šest češće emocionalno jesti u dobi od osam i 10.

I to je začarani krug: roditeljima da vidio svoju djecu tješi hranom, češće su "emocionalno nahraniti" ih. "Prema tome, emocionalni hranjenje povećan emocionalno jedenje, i emocionalno jedenje povećane emocionalne hranjenje", zaključio je istraživači.

Misleći natrag, to čini ukupno smisla. Većina djece su imali iskustva sa udobnost hrane, kao i 'nagradu' hranom - "ako se ponašaju jutros, možete imati poslastica kasnije". Doduše to je jednostavan i efikasan (iako ne uvijek savjetovao) način roditeljstva tako ovih novih saznanja ne dolaze u potpunosti kao iznenađenje. Međutim, kako je ovo prvi put da emocionalno jedenje je studirao u školskog uzrasta, istraživači se nadaju da će podstaći promjenu stava. Zašto? "Zato što takvo ponašanje može povećati rizik za gojaznost i razvoj poremećaja u ishrani", kaže dr Silje Steinsbekk koja je vodila studiju.

"Ako možemo saznati šta utiče na razvoj emocionalno jedenje kod male djece, roditelji mogu dati korisne savjete o tome kako da to spriječi."

Metabolizam Jačanje Foods