Dva bivša logoraša opisuju život iza rešetaka u poznatom Teheranskom zatvoru | BA.rickylefilm.com
Kosa

Dva bivša logoraša opisuju život iza rešetaka u poznatom Teheranskom zatvoru

Dva bivša logoraša opisuju život iza rešetaka u poznatom Teheranskom zatvoru

"Mi znamo šta Ghoncheh prolazi kroz"

Zbijeni sa ubicama; povezom preko očiju za ispitivanja; prijeti visi. To je ono što diplomirani pravnik Ghoncheh Ghavami bi se sada suočava, u zatvoru Evin za pohađanje odbojkaški meč u Iranu. Evo dva najbolja prijatelja, i bivši zatvorenici, opisuju život iza rešetaka u Teheranu zloglasnom zatvoru. [/ I]

Kao što je rekao da Kate Graham

U proteklih nekoliko mjeseci smo lijepi na potresne priča 25-godišnjeg Ghoncheh Ghavami, a britansko-iranske uhapšen u Iranu zbog pokušaja da prisustvuju muška odbojkaška utakmica. Optužen za "propagande protiv režima", 30. Juna u Londonu na osnovu diplomirani pravnik je bačena u zatvor Evin u Teheranu, jedan najozloglašenijih zatvora u zemlji. Prošle sedmice, povodom obilježavanja 100 dana od njenog zatvaranja, ona je otišla na štrajk glađu.

Možemo samo zamisliti joj patnju, ali za Maryam Rostampour, 33, i Marzieh Amirizadeh, 36, koji je proveo 259 dana u Evin u 2009. Godini, nema zamislivog - oni i dalje imaju noćne more o mjestu. Zajedno su preživjeli psihičke torture Evin, i utvrđuju se da govore o svom iskustvu da pomognu onima koji su još održan unutra.

Maryam...

"Moje srce potonuo kad sam pročitao o Ghoncheh u vijestima, uspomene tog strašnog mjesta nikada nije daleko od pameti. Bio sam 27 kad sam bio prisiljen u zatvor Evin, koji je uhapšen zajedno sa mojim prijateljem Marzieh, zatim 30, pod optužbom za otpadništvo - pretvaranje od islama na kršćanstvo.

Sjećam se dana kad smo ušli u našu ćeliju zajedno; bučnom, prljavo mjesto pakuju Sit da žene morali spavati gdje god su mogli. Bilo je ubice, prostitutke i političkih zatvorenika, 35 nas potrpali u. Više od 200 žena u ukupnoj sa samo nekoliko brutalnih stražara.

Bilo je kao u ratu, stalno vrištanje, vikanje i borbe. Mogli ste da idete u 'dvorištu' tokom dana - zapravo samo drugu ćeliju bez plafon - ali tu je toliko borbi često je bilo sigurnije da ostanu unutra. Pogledao sam Marzieh je prestravljen lice tog prvog dana i misli, "Kako možemo to učiniti? Kako možemo čak spavati? " Znao sam da ćemo potrebni jedni drugima. Samo nisam znao kako je mnogo teže stvari postati za nas.

Marzieh i znam da Ghoncheh bi se suočava sa psihička tortura da nikada ne ostavlja. Nije vam dozvoljeno da komunicira s bilo kim izvan Evin u početku, a to je bila jedna od najtežih stvari za nas. Ja bih razmisliti o mojoj porodici svake minute svakog dana. Nisu znali šta mi se dogodilo i bilo je grozno razmišljanje o tome kako zabrinut moraju biti. Tu je i haos ne znajući šta je iza ugla. Hoćete li biti prenesena na ispitivanje danas ili sutra? Nikada nismo znali.

Zatim, tu je realnost života tako pakuju zajedno, u takvim užasnim uslovima, bolest je svuda. Nedostatak ishrane čini još gore. Hrana je tako odvratno, puna blata, prljavštine, zube i kosu.

Bio sam otrovan konzervu istekao tune u jednom trenutku. Samo jedan zalogaj me je ostavila toliko bolestan, slab i uplašen mislio sam da ću umrijeti. Uprkos povraćala 19:00-05:00, stražari odbili da me pošalju kod doktora, koliko god Marzieh i drugi zatvorenici molio. Čak i kada su se dogovorili, vikali na mene dok sam posrtao niz hodnik, ljuti što su morali da me odvede u malom prljavom klinici. Jednom tamo, doktori odbili tretman, me zove prljavi nevjernik. "

Marzieh...

"Naravno da je najgora stvar je bila egzekucija Vi živite tako blisko da stranci postanu prijatelji:. Će jedan od njih iznenada nestati i nikada ih ponovo Stražari nikad ne reci da se uzima neko bude pogubljen, samo? pozvati ime i onda ih nema. Tek kada stražari dođu sutradan da prikupe svoje stvari, znaš li razlog sigurno.

Nakon šest tjedana, baš kad sam mislio da stvari ne mogu biti gore, Maryam i ja čuo naše prozvani. Vozili su nas na najgore mjesto u Evin: zgrada 209. Čuo sam da Ghoncheh je poslao tamo previše, to je strašno mjesto. Odvojen od Maryam, bio sam bačen u maloj ćeliji bez prozora, i ne vidi na suncu, nisam znala koje doba dana ili noći bilo je.

Ghoncheh može biti u samici, bio sam stavio sa drugog zatvorenika. Ali ćelije nemaju ništa, ni knjige ili papira - čak ni krevet. Samo četiri visokim zidovima koji se osećaju kao da se zatvaraju u vas. Pokušao sam da spavam koliko sam mogao - to je lakše nego biti budan sa svojim mislima. Tamo sam održan za 40 dana i povezom na očima kad god sam napustio ćeliju, pa čak i da ode do toaleta.

Tokom ispitivanja, sam ponovo povez preko očiju i održava u sobu za devet sati u isto vrijeme. Oni bi me pretio izvršenje vješanjem. Smo čuli drugi zatvorenici govore o svojim silovanja i mučenja, vidio oznake na njihovim tijelima. Mislim da je jedini razlog zbog kojeg nismo bili fizički mučeni bilo zbog naše porodice objaviti ono što se događa. Zato moramo da govore o Ghoncheh.

Nakon devet mjeseci smo bili oslobođeni, ali dok se činilo neverovatno hoda od Evin zajedno, bilo je tako teško otići prijateljima iza. Maryam i trudim se da se zalažu za njih. Žene vole Ghoncheh nam je potrebno da dignemo glas, tako da njihov se može čuti. Ne dozvolite da sklizne iz naslova - to će pomoći da joj je sigurno ".

Pridruži Take Action kampanje Amnesty International UK ovdje i tweet vašu podršku za Ghoncheh koristeći #freeiranianfemalevolleyballfan i #FreeGhonchehGhavami.