Svjedočenje o terorističkom napadu u Briselu | BA.rickylefilm.com
Ljepota

Svjedočenje o terorističkom napadu u Briselu

Svjedočenje o terorističkom napadu u Briselu

Brisel: fotograf koji je provalio priču

Ketevan Kardava, 36, sa sjedištem u Briselu fotoreporter je bio u dvorani odlaska Brussels Airport kada je dve bombe eksplodirale. To je ono što se dogodilo u haotičnom i zastrašujuće trenutke koji su uslijedili.

Bio sam na putu u Ženevu neposredno prije 08:00 kada sam čuo strašnu eksploziju blizu Brussels Airlines check-in desk i samo nekoliko metara od mjesta gdje sam stajao. Krhotine stakla i krhotina kovitlao kroz vazduh, kao i crni dim. Nekoliko sekundi kasnije, bio je još jedan zaglušujuća eksplozija, u blizini Starbucks kafića, pa sam brzo sagnuo u Photo Booth da se sakrije. Još jedna žena mi se pridružio i mi okupljeni zajedno, očekujući da postoji i treći bomba. Djecu i odrasle su vrištali i vidio sam stare ljude spoticanja, kao i svi panično pokušavao pobjeći.

Na terenu su desetine povređenih osoba, krvlju namaže preko lica. Neki od njih su noge raznesene, leži u lokvi vlastite krvi. Bio sam u stanju šoka. U želji da pomogne, počeo sam vrištala "Doktore! Doktore!" Ali nije bilo nikoga.

Lizanje usana, nisam mogla ukus prašine, koji je počeo da se nastane. To je kada sam vidjela ženu u žutoj jakni sjedi pored drugoj ženi, koja je bila na telefonu. Pretpostavio sam da je nazivajući je najmilije da im kaže da je u redu. Odjednom sam čuo vojnika i policajaca približava, viče na svima da brzo izaći. Bilo je u tom trenutku da sam izvukao moj telefon i počeo da slika, kao što sam znao da imam manje od minute prije nego što sam je trebalo da budu evakuisani.

Kao novinar, mislim da je to moja prirodna instinkt. Htio sam da dokumentuje lice terora u sred Evrope - i nije bilo nikakve sumnje u mom umu da sam uhvaćen u terorističkom napadu.

Iako živim u Briselu, nikada nisam mislio da će se dogoditi ovdje. Uvijek sam mislio Briselu je na sigurnom mjestu. Pokazao sam moje fotografije u policiju, ali to nije bilo sve dok nisam vidio da ih objavljuju na internetu (nakon što sam upload sliku žene u žutoj jakni mojoj Twitter naloga, mediji širom svijeta pokupio) da sam shvatio gdje sam bio i što zvjerstva bih upravo prisustvovao. I dalje sam zapanjen.

Danas svi u Briselu nosi bijele ruže s njima u znak solidarnosti. Na spomen ljudi imaju postavljen svijeća i pismene poruke. Jedan od njih glasi: "Naš odgovor na teror je prijateljstvo, a ne bombe." Ovo je kako se osjećam, previše. Volim žive u Briselu, i planiram da ostanem ovdje, i zajedno sa ljudima ovdje znam da ćemo prebroditi ovo.

@KARDAVAKETEVAN