Boston Strong: godinu dana od bombardovanja | BA.rickylefilm.com
Modu

Boston Strong: godinu dana od bombardovanja

Boston Strong: godinu dana od bombardovanja

Boston Strong: godinu dana

Jučer, od ponedjeljka 21. April, godinu dana od Bostonskog maratona bombaških napada, 36.000 trke povratila cilja za grad, kao jedan milion ljudi okupilo se u Boston ulicama da ih bodre.

Sa sloganom 'Boston Strong' ukrašen na trke 'majice i domaće transparente u gužve, atmosfera je bila prkosna i slavljenička.

To je bio daleko od kaosa i pokolj prošlogodišnjeg maratona, kao jedan preživio opisuje.

"Preživio sam bomba. Strah neće da me zadrži"

Kada gledalac Kaitlynn Cates, 25, je svoj put do cilja Bostonskog maratona 15. Aprila 2013. Godine, ništa nije moglo pripremili joj za ono što se zatim dogodilo. Dvije bombe eksplodirale, usmrtivši tri, ranjeno 264 i šokiranja svijeta. Ovdje ona govori o tom danu.

Šta ste radili prije prve eksplozije?

"Gledao sam dva prijatelja trči. Moj prijatelj Lav [Fonseca, 42] i ja smo bili samo 50ft od cilja kada smo zamenili mesta. Nekoliko sekundi kasnije je bomba eksplodirala."

Leo ste hrabro zaštićeni od drugog bombu pred zaustavljanje krvarenja iz nogu s njegove košulje. Kako se osjećate gledajući fotografije?

"Tada sam odlučio da ne gleda u nogu, ali sada vidim cipele su raznesene i farmerke odvaljena. Vidjevši Lav nosi me samo učvršćuje da je spasio moj život."

Koji je bio vaš najteži trenutak?

"Leo me utvrđene u uličici za kretanje barikadu Gubio sam mnogo krvi Nekako sam nazvao moje bliznakinje i rekao:.." Ja ne znam da li ću uspeti. Volim te. "Ja sam se borio s tom razgovoru od tada."

Doktori uspjeli spasiti nogu. Kako ste izborili fizički?

"Napustio sam bolnicu nakon devet dana, i proveo još mjesec dana na štakama. Moje ožiljak podsjeća na morskog psa zalogaj. Trudim se da kanališu moj bes gledajući ga kao simbol moje unutrašnje snage. Krajem prošle godine, prošao sam više operacija, koje sam nadam se da će mi omogućiti da pokrenete Bostonski maraton jedan dan. "

Šta je emocionalni uticaj?

"Mjesecima sam strahovao što je za oko gužve. Imajući savjetovanje trauma pomogla, kao i sedmični sesija terapije s drugim preživjelima. Onda sam jednog dana pomislio sam, 'preživio sam bomba. Strah neće da me zadrži."

Sumnja se da bombarder Tamerlan Tsarnaev, 26, preminuo je tokom potjere, dok je njegov brat Džohar, 20, je najavljen bi mu se sudilo krajem ove godine. Kako se osjećate o njima danas?

"U julu sam prisustvovao raspravi prvi sud za Džohar. Mislio sam da će to pomoći u procesu ozdravljenja, ali je zapravo samo me je tužna zbog njega. On je izgledao tako izgubljen."

Koje lekcije možemo naučiti iz toga?

"Ova tragedija je neizbježan, osim ako su ti momci mogli su pomoći. Ne možemo dopustiti da djela nasilja definiraju naš dan-to-dan živi. I to sam shvatila da je više života nego sjede osjećaj 'ugodno'."

Intervju Aislinn Laing

Ovaj intervju prvi igrani u pitanje GLAMOUR decembar 2013.

Preuzmite najnovije izdanje GLAMOUR za iPad i iPad