Malala Yousafzai Memoir knjiga - Karakteristike | BA.rickylefilm.com
Modu

Malala Yousafzai Memoir knjiga - Karakteristike

Malala Yousafzai Memoir knjiga - Karakteristike

Malala Yousafzai: "Umjesto pištolja, slati olovke"

Inspirativni ne pokriva ni to - ona je neustrašiva zagovornik obrazovanja, najmlađi kandidat za Nobelovu nagradu za mir, i simbol hrabrosti i odlučnosti. A kad smo već u londonskom Southbank centru u nedjelju navečer za pokretanje svojim memoarima, I Am Malala, bilo je jasno da je ovaj tinejdžer ima velike planove za budućnost.

Sjedi u publici, bilo je emocionalna čuti Malala Yousafzai govoriti tako artikulisano - samo godinu dana, ova 16 godina iz Pakistana je bio meta talibana, udarac u glavu za progovoriti o pravu Žena na obrazovanje. No, ovdje je ona sada, ne samo da se oporavio, ali ohrabrena. Šalu da njena braća pomoći joj da još uvijek osjećam kao dijete, jer se bore s njom, njen glas je slatka i skromna. Ali tokom večeri, glas joj raste, snažan sa strašću.

U srcu, ona je vredni učenica koja voli fiziku, a otkrila je da joj je čitao Stephen Hawking je Brief History Of Time u isto vrijeme kao i talibani spaljuju škole. "Ja volio mojoj školi, želim da steknu obrazovanje", rekla je ona. "Želio sam da znam o fizici. Želim da idem u svemiru i vidimo drugih svetova. Ali oni su pokušali da otme [da] od nas."

Sada živi u Velikoj Britaniji i ide u školu u Birminghamu, ona se našalio da je ona "nada" da će se navići na britanskom vremenu, ali priznaje da joj nedostaje dom u dolini Svat. "To je najljepše mjesto koje sam ikada vidio", rekla je ona. "Sada da ne mogu da se vratim tamo, tu je osjećaj u mom srcu." Ona se nada da jednog dana vratiti u Pakistan i postati političar. "Želim da odem tamo i vidite koji politička stranka zaista želi da pomogne ljudima. I onda ću odlučiti koja stranka ću odabrati. I ako ne nađem stranke, ja ću napraviti svoj", rekla je ona, na salve aplauza u Queen Elizabeth Hall.

Apelujem na svijetu nacije zamijeniti rat za obrazovanje, rekla je: "Umjesto slanja pištolja, slati olovke, umjesto slanja tenkova, slati knjige, umjesto slanja vojnika u ove pate zemlje, poslati nastavnici... Moramo promijeniti ideologije. Vi niste moćni ako imate pištolj, jer je pištolj može ubiti samo. Vi ste moćna kada imate knjigu. Kada imate olovku. Olovkom vam može spasiti život. "

Na kraju, jedna žena iz publike postavio pitanje u ime svog devet godina, koji su željeli znati gdje Malala našla hrabrosti. Ona je odgovorio: "Mi uvijek imaju strah u našim srcima: bojimo se duhova... Bojimo se paukova... Ali u ovom 21. Stoljeću, kada smo bili u Swat, bojali smo se od ljudi, ali strah ne znači da te zaustavim.. A naša hrabrost je moćniji od našeg straha. I dalje, da hrabrost da me daju, da me Bog daje, je pobijedivši strah. I nadam da nikada neću izgubiti nadu. A ja nadam da ste će me podržati. "

Njene riječi su naišli na klicanje i ovacije, dok je ustao i mahnuo gomili zbogom. U nemogućnosti da ostanu duže, Malala je morao da žurim kući odmah - imala školu ujutro, i to je bio zauzet vikend za ovom izuzetnom tinejdžer.