Može li ti oči biti osenčene? fotokeratitis i ono što trebate znati | BA.rickylefilm.com
Modu

Može li ti oči biti osenčene? fotokeratitis i ono što trebate znati

Može li ti oči biti osenčene? fotokeratitis i ono što trebate znati

Možete dobiti pocrnelih oči? Sve što trebate znati o photokeratitis

Čak i ako ste Ljigavo na SPF, i dalje bi moglo biti jedno područje svog lica vi ne štite: oči. Samo pitajte glumac Busy Philipps, koja je rekla da je nedavno dijagnosticiran photokeratitis (aka opekotine oka) zbog izlaganja jakom svjetlu i suncu. "Proveo sam sinoć u Cedars [bolnici] nakon što sam mogao da spavam, jer se činilo da je bilo krhotina stakla u oba mojim očima", napisala je u Instagram post.

Tiče, Allure doprla do stručnjaci da bi saznali više o stanju - i kako da sprečavaju i tretiraju. Napred, ovo je sve što trebate znati kako bi se zaštitili od opekotine oka.

Što je photokeratitis?

"Photokeratitis je u osnovi kao da imate opekotine na prednji dio oka, koji se zove rožnice," Jessica Li, oftalmolog ovaj sertifikat, a asistent profesor oftalmologije na Icahn Medicinskom fakultetu u Mount Sinai u New Yorku , kaže Allure. "Baš kao što je opekotine na koži može biti bolno i neugodno, photokeratitis može biti bolno stanje oka."

Osim toga "krhotine stakla" osjećaj, photokeratitis izaziva crvenilo, zamućen vid, osjetljivost na jakom svjetlu, au rijetkim slučajevima, čak i privremeni gubitak vida. Što duže oči su izložene UV zrake, teža simptomi mogu biti, kaže Li.

Kako ti to?

Baš kao i sa opekotine na koži, UV zrake mogu uzrokovati upale u oči, posebno na rožnjače. "To je najčešće uzrokovana produženim izlaganjem suncu ili sunčanja govornice," Joshua Zeichner, direktor kozmetičke i klinička istraživanja u dermatologiji na Mount Sinai bolnici u New Yorku, kaže Allure.

Ne moraju biti direktno gledanje u sunce na rizik gori oči (iako je to će svakako učiniti). Stanje može biti uzrokovana refleksije od sunca, kao kad udari vodu ili snijeg, objašnjava Lee. "Snijeg sljepilo je čest oblik photokeratitis kada su UV zrake odbija od leda i snijega", kaže ona.

To nije samo sunce morate imati na umu kada se sprečava "eyeburn." "I halogene i fluorescentne zatvoreni sijalice rade emituju neke ultraljubičasto svjetlo", kaže Zeichner. Teoretski, preterano izlaganje u zatvorenom prostoru sijalica takođe mogu izazvati upalu rožnjače, baš kao u slučaju Philippsa a.
Kako se photokeratitis tretira?

Na sreću, štete od sunca gori oči obično nije trajno. Slično kao i opekotine na koži, treba sama zaraste za nekoliko dana, rekao je Lee. "Rizik od trajnog oštećenja je nizak ako izlaganja UV zrakama bila ograničena na prednji dio oka, rožnjače", objašnjava ona. "Međutim, ako je izlaganje UV zrakama uticao na pozadini oka, retine," - što se može dogoditi ako pogledate direktno na pomračenje, na primjer - ". Postoji veći i ozbiljniji rizik trajnog vizualne deficita"

Dok oči oporavi od photokeratitis, nelagoda se može liječiti over-the-counter kapi za oči, antibiotik kapi ili mast preporučuje oftalmologa.

Kako bi zaštitili svoje oči

Baš kao da zaštitite kožu od sunca, to je važno kako bi zaštitili svoje oči za sprečavanje opekotina. Broj jedan stvar koju treba zapamtiti je da budete sigurni da uvijek imate adekvatnu zaštitu za oči, kaže Lee. Ako ste stisnuti u jednom prošle skijanje, pobrinite se da imate naočale UV-blokiranje, a isto vrijedi i za nove sunčane naočale ste trenutno kupovinu plaže sezone.

Drugo, možete zamijeniti svoj unutarnji sijalice za opcije UV-free. "Obične i LED žarulje su mnogo sigurnije opcije [od fluorescentnih ili halogene žarulje]", kaže Zeichner. "Pogotovo ako imate stanje koje čini osjetljivim na sunce, kao što su lupus, trebalo bi da promenite sijalica."

Na kraju, ne možemo dovoljno naglasiti važnost SPF. Dok ti očigledno ne stavlja krema za sunčanje na oči, uvek treba da štite svoj poklopcima. Prošle godine, izvještava u studiji u kojoj je zaključeno ljudi imaju tendenciju da nedostaje oko 10 posto njihove nominalne Allure - uključujući i područje oko očiju - uz primjenu kreme za sunčanje za lice. Tanke, osjetljive kože oko očiju je mjesto gdje se javljaju 10 posto karcinoma kože, tako da je izuzetno važno kako bi bili sigurni štitiš cijeli područje oko očiju od štetnih zraka.

"UV oštećenja rožnice je kumulativan, tako dugotrajnog izlaganja UV zračenja bez zaštite može dovesti do rožnice štete", rekao je Lee. Drugim riječima, ako već nije, pobrinite se vaše oči uvijek su uključene u zaštitu od sunca rutinu.

Najbolji kreme za zaštitu od vrha do pete