Claire Foy Unsane filmski pregled | BA.rickylefilm.com
Osobe

Claire Foy Unsane filmski pregled

Claire Foy Unsane filmski pregled

'Unsane' pokazuje pravi užas kada se žena ne veruje

Najstrašniji deo Claire Foy novi film Unsane, u bioskopima sada događa u sredini. Po ovom trenutku, njen lik (Sawyer) je potpuno uvjeren nju uhoda se predstavlja kao zaposlenik u mentalnoj instituciji ona zatočene u. Kao što je ona čekaju u redu da se u vrijednosti lijekova njene dana, ona se suočava s njim ili tako misli. On je visok sa scraggly bradom; Naocare uokviriti njegovu Beady oči, što čini prazan većini, ali podmuklo s njom. On ju pozdravlja toplo, ali ona ruga odgovor, razbjesnilo i okamenjeni da je on tamo i njen niko ne veruje.

On je zatim izvlači nešto iz džepa da iznenadila Sawyer: To je pismo adresirano na kuću svoje majke, što dokazuje da je bio tamo, u nekom trenutku, njuškala. She freaks out-kao i svi bi-buncao i frazirao i vrišti za pomoć, ali niko ne reaguje. Kada se tave kameru da je uhoda, pisma nigdje nema, što postavlja pitanje: da li je sve ovo u Sawyer glavi?

Taj odgovor je otkriveno na kraju, ali mi to nećemo pokvariti za vas. Bez obzira da li ili ne ona govori istinu, kako bolnica reagira na tvrdnje Sawyer je izvan zabrinjavajuće. Uprkos Sawyer je ponovio pokušaja da kažem da je osoblje da je u opasnosti, oni misle da laže. Ona je pod sedativima i vezan za krevet više puta. Zaposlenih podilazi nju. Drugih pacijenata izazivaju nju. Umjesto da zapravo sluša Sawyer-čak i za pet sekundi-oni traže načine da diskreditirati. Bilo koji ponešto divlju komentar ili stvar ona radi, bez obzira na to koliko je mala, koristi se kao municiju smatraju nju ludo, nelogično i besmisleno. Za njih, ona je neko ko ne treba verovati ili uzeti za ozbiljno, ni pod kojim okolnostima.

Ta ideja je sve previše stvarna i poznata u današnjem kulturnog pejzaža. The New York Times i The New Yorker 2017 ekspozei o Harvey Weinstein pokrenula seksualni napad obračuna, kako u Hollywoodu i širom svijeta. Od tada, hiljade žena-različitog uzrasta, pozadina, i zanimanja-istupilo sa svoje priče za seksualno uznemiravanje. Mnogi od njihovih iskaza dijele zastrašujuće paralele sa Sawyer u Unsane.

Pokazuju: Žena koja je optužena joj vršnjaka na Univerzitetu Yale seksualnog napada. Da, optuženi je na kraju nije proglašen krivim, ali pokušaji njegovog advokata da zbunjuje ženski optužuje i dalje šokantno. Ispitivali su joj konzumiranje alkohola, njenu odeću, u "zavodljiva" tekstova je poslala okrivljenom sve to da izgleda kao napad nije dogodilo. Da je to samo u glavi.

Ili kako o mnoštvo glumice koje su navodno na crnoj listi iz Hollywooda nakon odbijajući od Weinstein je napredak, kao i Ashley Judd i Mira Sorvino? Borba protiv njihove napadač ove žene u osnovi ostavio u zatvoru a ne fizički, ali profesionalno. Oni nisu mogli pokrenuti iz Weinstein, jer njegova moć u Holivudu bio previše sveprisutan. Ono što je, navodno, učinio obojici nepovratno promijenili svoje živote i karijere, baš kao Sawyer progonitelj promijenjen njen. Pratio Sawyer od Bostona do nje novi grad, a sada tako misli-High Creek Behavioral zdravstvenu ustanovu, u kojoj je, ironično, otišla je da dobijete pomoć za traumu je osećala zbog nje progonitelja. Ona ga ne mogu pobjeći.

Poslednji primer: Rose McGowan, koja kaže da je silovana u 90-ih godina. 2016. Godine, napisala je na Twitteru da je advokat rekao joj da nikad ne bi osvojiti predmetu protiv svog napadača, jer je uradila scena seksa u filmu-još jedan primjer sistema diskreditacije žena u tišinu.

Ono što Sawyer iskustva u Unsane fizički utjelovljuje emotivne traume ženama #MeToo i bezbroj drugih su opisani. Svaki put kada oni nisu vjerovali ili napravljene tako da izgledaju nesposobni ili nepouzdani, počnu da se osjećaju bespomoćno, kao Sawyer radi. U Unsane, Sawyer je patnja manifestira u neke vrlo zastrašujuće vizuale. Ono što vidimo je upravo ono što su preživeli opisati osjećaj svaki dan. Film stavlja fizički, opipljivi slike u apstraktne pojmove. On stavlja lice na osjećaj, i doslovno pokazuje bedne užas kada se žena nije vjerovao. Self-sumnje strah, paranoja,: To je sve to predstavljeno Unsane u mučne detalje. Ako si preživio, film može biti neugodno gledati zbog ovoga.

Moja nada je, međutim, da će ovaj film poslati non-preživjele, posebno one koji nisu upoznati s kretanjem #MeToo i #TimesUp, jasnu poruku: Poslušajte seksualno zlostavljanje preživjelih. Potpuno.