Clare Balding Sportska ličnost godine SPOTY | BA.rickylefilm.com
Osobe

Clare Balding Sportska ličnost godine SPOTY

Clare Balding Sportska ličnost godine SPOTY

Clare Balding ima nešto da kaže o ženama u sportu

To je ne-glupost, zar ne? 2015 je bio ogroman godina za ženske sport - ali ima još mnogo posla. I ako želimo više pokrivenost, više jednakosti i više kick-ass trenucima, onda je vrijeme da se uključe.

14. Decembra prošle godine, u Engleskoj ženska Ragbi Klub je osvojio Tim godine nagradu na BBC-ja za sportsku ličnost godine (SPOTY). To je bio prvi put od 1969. Godine da je sve-ženska ekipa je bio pobjednik.

U stvari, sve do prošle godine, više konja je priznat kao dio pobjedničkog tima nego žene. Sada, volim konje, ali to je smiješno, zar ne? GLAMOUR pokupili anomaliji u broju decembru i pitao, čitaoci, da glasaju na svojim omiljenim ženski sportska zvezda (@GlamourmagUK će tweet rezultate na Saturday 19 decembra).

Borba za žene u vezi, kao i nagrada, stara je koliko vremena. Žene su se suočili u uredu, u politici, u umjetnosti, u znanosti i inženjerstva. Sport treba da bude lakše, jer ako si najbrži, najprecizniji i najjači, pobedio si. U stvarnosti, to nije tako lako biti najbolji ako se bori sa ispod objekata, volonter trener i komplet ste kupili sami.

Na žalost, to je slučaj za većinu pro sportistkinja. Ženske ragbi tim bi treniraju i takmiče držeći stalno zaposlenje kao nastavnici, vodoinstalateri i policajke. Ozbiljno, možete li zamisliti muška ekipa to radi? Winning da SPOTY nagrada je bio pravi proboj trenutak i 2015. Nastavio je da bude plodonosni godina za ženske sport od tada.

U januaru, Sport Engleske Ova djevojka može kampanje udario kući sa žensku publiku koji je volio vidjeti žene kao što ih dobiti i oznojila trčanje, vožnja biciklom ili plivanje, i, još važnije, uživajući u njemu. Fraza kao što su "Ja se mrda, dakle jesam" i "Hot, a ne smeta" prevrnuo stereotip. Sada je imao moto za pravi sportistkinja: ". Znojenje kao svinja, osjećaj kao lisica"

2015. Boat Race također je ušao u istoriju. Ne možete naći više tradicionalnih i elitistički sportski događaj, ali 11. Aprila, žena Boat Race napokon jednak naplate u muški. Po prvi put u skoro 200 godina, obje utrke održana istog dana, na istom potezu od Temze, a ja sam bio tamo sa ponosom predstavimo trku uživo - Opet, još jedan prvi - na TV-u. Banke su bile pune i ja bio tako emotivan kao brodovi su u vodu, znajući koliko je bilo potrebno da se do tog trenutka, ali i sigurno da u roku od nekoliko godina, svi će vjerojatno pitanje zašto na zemlji to se nije dogodilo ranije.

Sportistkinja se također čini naslove. Olimpijski veslača Helen Glover i Heather bazenom i postavljaju novi rekord za bez poraza. Katherine Grainger imali pauzu nakon Olimpijskih igara 2012. Godine, dok je njen zlatne medalje dobitnik veslanje partner Anna Watkins je imala dvoje djece. Ovog ljeta, došla je iz penzije i mogao bi biti prvi majka predstavljati Team GB u veslanju. Bilo bi ogroman ako se vratila u dvostrukom lobanje sa Grainger.

Engleske ženske nogometne reprezentacije stigao u Svjetsko prvenstvo polufinale u julu, ali je izgubio zbog autogol. Zatim su tukli Njemačka na trećem mjestu play-off. Kapetan Steph Houghton još nije poznato ime, ali ona pravi veliki uticaj. Kada je u pitanju priznanje, žene izgledaju inspirisan ženskih sportskih zvijezda nego ikad. Jessica Ennis-Hill skoro na vrhu liste koji mlade djevojke vide kao uzori. Prvak sedmoboju nije bilo daleko iza Taylor Swift i Katniss Everdeen.

Što se tiče medijske pokrivenosti, BT Sport je investirao u direktan prenos Ženske Super lige, dok je BBC pokriven Ženske FA Cup Final, koji je svoj debi na Wembleyu. Obojica su osvojili Chelsea, koji je u Manchester City, čini se da je većina svjestan mogućnosti pred nama.

Dok su neki sportski imati ograničen očekivanja o tome kako oni mogu proširiti za odbojkašice, drugi, kao što su kriket, imaju dobru dugoročnu strategiju i podržani od strane njihovih muških kolega. Ženska Ashes dobila poboljšanu pokrivenost na TV i radio, čak i sa staromodnim dominiraju muškarci novine dajući inča stupca odgovara. Nagrade će se povećati kao sponzorskih ugovora kotrljanja, i KIA Motors i Waitrose stavili novac iza ženskog tenisa. Ono što je važno, ICC (International upravno tijelo kriket a) najavio je povećanje od pet puta u nagradni fond za ženskoj konkurenciji 2016-2023.

Napredak čini slučajan - investicija je rasuta i volontera naporno rade, naizgled kopanje vlastite brazda. Dok ženski fudbal je najvjerovatnije uspjeti zbog dometa, finansijska moć i masovne žalbe, čini bizarnim da neki Premier League klubova, poput Manchester Uniteda, nemaju ženska ekipa na sve.

Naravno, to je odlično za zalaganje za bolju medijsku pokrivenost, sponzorstva i novčane nagrade - da razgovaramo o sportu, i da podstakne žene - ali ja sam imao dosta govori. Ne želim trošiti energiju raspravljaju o tome zašto zaslužuje ulaganja i pokrivenost. Kampanje poput GLAMOUR je reći ne Seksizam U sportskom napraviti razliku i sam bio dio Inspirativni žena kampanju da se ukaže na mogućnosti karijere u sportu, ali to je vrijeme da se krene dalje.

Želim da pomognem da te promjene dogoditi - a možete i vi. Želim da vidim ženske fudbalskih klubova traži od FA zašto je njihova nagrada novac ne raste po istoj stopi kao kriket. Želim pitati svoju banku, moj supermarket, svoju energiju usluga, ako oni sponzorira ženskog sporta, a ako ne, zašto ne? Brendovi troše vrijeme i novac pokušavajući da se prodaju na ženske kupce, znajući da smo moćno tržište. Kako bi bilo da ih zamolite da daju malo vratiti kroz podršku ženske snage u obliku ženskog sporta? Mi smo kritičnu masu, nečuveno glasove, tiha većina.

To je vrijeme da se sami čuli. Kako? Ako nastavite pokupiti papir i vidi nula pokrivanje ženskog sporta, reci nešto. Ako slušate sportskim biltene na radiju da su samo muškarci, Tweet ih, da im pišem ili nazovite i pitajte zašto?

Ako smatrate da, kao i ja, da to nije dovoljno da aplaudiraju pristojno sa klupe, i mislim kako smo srećni da se bilo koji pokrivenost na svim, a zatim mirno, ali čvrsto tako reći. Izazov je da se iskoriste o napretku koji je učinjen.

To nije samo kliše reći da su žene dobri u suradnji, to je također istina - i tajna uspjeha leži u zajedničkom radu na način da tradicionalne muške sportske nikada. To bi moglo značiti zajedničku sponzorstvo sheme, zajedničke sezone karte ili zajedničkim događajima koje prikazuju razne ženskog sporta. Kriket i nogomet su skakali u vodstvo, ali možemo napraviti druge sportove jači od misli na celu sliku. Nagrade će biti od koristi svima i osigurati da je budućnost za žene je nevjerojatan.

Clare predstavlja BBC za sportsku ličnost 2015. Godine, žive na BBC One, 07:00, 20 decembar

Najveći Naslovi 2015. Godine