JK Rowling je otkriven kao autor kukavica | BA.rickylefilm.com
Šminka

JK Rowling je otkriven kao autor kukavica

JK Rowling je otkriven kao autor kukavica

Robert Galbraith The Cuckoo zove (tako JK Rowling onda)

Najveća priča u književnom svijetu ovog vikenda je da JK Rowling, megazvijezda autor Harry Potter, zapravo napisan drugi roman, pod krinkom muškarca debi pisac Robert Galbraith.

Pod nazivom The Cuckoo zove, roman Rowling već prodao 1.500 primjeraka prije nego pravi identitet autora je predstavljen u The Sunday Times ovog vikenda. Budući da je priča slomila, to je bio na vrhu britanske i američke Amazon Bestseler liste.

Opisao kao "sjajan debi misterija roman u klasičnom venu", Kukavičje Calling zvezdica privatni detektiv Cormoran Strike, koji je izgubio nogu na minu u Afganistanu, i nalazi se uključe u slučaju Lula Landry, vrhunski supermodel koji navodno izvršio samoubistvo.

U ime kluba je zanimljiv potez za autora - govoreći u 2001. Godini, Rowling je rekla da smatram da je ideja pisanja pod pseudonimom privlačan, ali mislio šanse nisu otkrili su "nevjerovatno daljinski". Ali ona zapravo počeo joj je književna karijera pisanje pod drugim imenom, koristeći skup inicijala umjesto jer izdavača, rekao joj je Harry Potter knjige ne bi bio popularan među dječake ako napisao od strane žena (ironično, kao uspjeh povećana tek nakon njene prave identitet kao autor je otkrio).

JK Rowling pridružuje druge poznate autorke koji su pisali pod muško pseudonimima - Louisa May Alcott (Little Women) George Eliot (Middlemarch) i sestre Bronte (Jane Eyre, Agnes Grey, i Orkanski visovi).

Ali ove žene su sve pisanje u vrijeme kada njihov rad morao biti napisan pod muškim imenom kako bi se uzeti ozbiljno, a ne odbacuje kao blesavo romansu. Rowling je najnoviji potez bio da pobegne hype nego sakrije njen pol.

Govoreći u izjavi, autor je rekla da "Nadao sam se da ovo ostane tajna malo duže... Bilo je divno da objavi bez hype ili očekivanja, i čisto zadovoljstvo dobiti povratnu informaciju pod drugim imenom." Zaista, njen prvi roman nakon Harry Potter, The Casual Vacancy je bio izuzetno hvaljenom i dobio različite kritike, dok je kukavičjeg Calling imao više pozitivnih prijem (iako recenzenata bili iznenađeni na sofisticiranost u Galbraith debi roman).

Neuobičajeno za pseudonim pisca, sada Rowling je 'razotkrili', ona će i dalje nastaviti pisati više romana u seriji kriminala (koji će biti objavljen idućeg ljeta) pod autorstvo Galbraith. Možda je to način da ova nova serija pisanja odvojene (i sudi odvojeno) od nje najpoznatije djelo?