Jun Sarpong o svojim crnim feminističkim heroima | BA.rickylefilm.com
Šminka

Jun Sarpong o svojim crnim feminističkim heroima

Jun Sarpong o svojim crnim feminističkim heroima

Juni Sarpong na svoje crne feminističke heroje

October je Black History Month, tako da želim da slavimo pet inspiraciju žena iz istorije koji su se probili ono što se naziva "dupli mana '- gdje su diskriminirani za svoj rod i svoju rasu.

Ove crne žene nisu imena za domaćinstvo, ali oni su pomogli da naš svijet više inclusive, i njihove priče odjek sa mnom dok sam istraživao moju knjigu, da se prošire, koji istražuje društvene, moralne i ekonomske koristi različitosti u našem društvu. Oni zaslužuju da se slavi.

Sojurner Istina, (1797-1883)

Rođen u ropstvo u Americi, ona je uspjela pobjeći na slobodu sa kćerkom, ali je morao da ide na sud kako bi oslobodili njen sin previše. Osvojila - i postao prvi crni žena koja je osvojila ovakav slučaj protiv belac. A heroj abolicionistički pokreta, Sojourner istina je bio oličenje borbe protiv nepravde. Ona je bila govornik i aktivista u svijetu u kojem joj je pola i njene nacionalnosti broje protiv nje. Ipak, ona je odbila sjesti i drži jezik, rekla joj je istinu za sve one koji još nije imao glasa.

Phillis Wheatley, (1753-1784)

Kao sedmogodišnje devojčice ju je prodat kao rob i odveden iz Zapadne Afrike u Boston. Djeca njenog robovlasnik naučio je da čita i do 14 je objavila svoju prvu pesmu. Prepoznavši je književni talent, njen 'vlasnici' poslao u Britaniju u 1773. Na Old samo 20 godina, Phillis postao je prvi put objavljena afričkih žena u Velikoj Britaniji. Phillis je književni čudo i njena sposobnost da proizvedu originalna umjetnička djela osporio osnovana pogled na ono afričkih žena bili u stanju.

Claudia Jones, (1915 - 1964)

A novinar i aktivist, njen najveći uspeh će biti poznata svakome ko je plesao ulicama zapadnog Londona na avgustu Bank Holiday vikend. Rođen u Trinidadu je emigrirao u SAD-u kao dijete sa roditeljima, i odrastao u Harlemu, New York. Uprkos njenu inteligenciju, nije mogla priuštiti odlazak na fakultet. Na kraju je emigrirala u London, koji žive u londonskom Notting Hill - u to vrijeme, a mahali bori sa rasnog nasilja. Jones oslanjao na nju Caribbean baštine za inspiraciju i radila s drugim kampanje da osnuje Notting Hill Carnival kao način da se proslavi raznolikosti i okupljaju ljude. Ona suočeni siromaštva i diskriminacije, ali nikada nije odustao. Umjesto toga, ona usmjerava svoju energiju u stvaranju događaj koji je danas najveća uličnoj zabavi u Evropi i kultni dio britanskog ljeta.

Shirley Chisholm, (1924-2005)

Političar rođen u New Yorku na Karibima roditeljima, Ahe uvijek stavlja veliki značaj obrazovanja i samopouzdanje. Chisolm uzeo svoju strast za obrazovanje u politiku, a nakon njenog izbora na državnoj skupštini New York je uveo reforme da pomogne siromašnijim studentima pristup fakultetsko obrazovanje. Ona je tada postao prvi crni žena izabrana u Kongres SAD u 1968. Godine 1972. Je kampanju da postane demokratski kandidat za američkog predsjednika, prva crnkinja da pokuša ovo. Iako neuspješne, nastavila je da služi kao istaknuti predstavnik u američkom Kongresu. Kao crnkinja u politici Chisolm gurnula granice za buduće generacije. U znak priznanja za svoj rad, predsjednik Obama posthumno nju nagrađen Predsjednička medalja slobode.

Mary Seacole, (1805-1881)

Vjerojatno najpoznatije ime u ovoj grupi žena, Seacole je dvostruke baštine - Jamajke-škotski - i ostavio je poslovni hotel u Jamajka da se preseli u Britaniju i trenirati da bude medicinska sestra. Tokom Krimskog rata ona finansira svoje putovanje u Ukrajinu za liječenje ranjenih britanskih vojnika. Njen otac je bio vojnik u britanskoj vojsci koja je usadio u njoj osjećaj dužnosti prema vojnicima, a ona je osvojila poštovanje vojnika uprkos preovladava pogled na vrijeme o rasi i pol. Ona je heroj koji je još uvijek relevantan u 2017. Godini; preteča mnogih crne žene danas rade u javnim službama.

'Diversifikacija: Six Degrees integracije' do juna Sarpong je objavio HQ, HarperCollins 19. Oktobra u tvrdom povezu, ebook i audiobook - diversify.org