Ženska radna prava | BA.rickylefilm.com
Šminka

Ženska radna prava

Ženska radna prava

Znate li svoj posao prava?

Od jednake plate do nepravednog otpuštanja, imamo low-down.

Tako smo zauzeti pucanja na našim karijerama da većina nas ne prestaju da se razmotri ono što zapravo pravo da na radnom mjestu. U stvari, nedavna anketa pokazuje da 80% Glamour čitatelja ne zna njihova prava iz radnog odnosa. Vrijeme je za osvježavanje.

Sa flexi radno u porastu, kao i jednaku plaću na radaru svima (uključujući i vlade), to su prava koja bi mogla napraviti razliku.

"Imam pravo fleksibilnom sata?"

Vi imate pravo na: Ask. Svaki zaposleni ima pravo da traži fleksibilno radno vrijeme, ali ne i svi imaju pravo. "Morate biti tamo za 26 nedelja", kaže trener karijere Michelle Minnikin. "Ali, vaš poslodavac može reći ne, jer, recimo, nedostatak dodatnog osoblja." Ali, više od polovine UK organizacija mogla bi uskoro usvojiti flexi-sati, tako da poslodavci mogu biti, koje namjerava gore.

Vaš prvi korak: "Provjerite je li vaša kompanija ima fleksibilno radno politika - neki čak nude jedan dan mjesečno za hobije", kaže Michelle. "Ako se ne pregovara. Naglašavaju prednosti: ćete biti sretniji i više posvećeni, na primjer ".

To mi se dogodilo: Kad Rachel, 25, je želio da započne sa skraćenim radnim vremenom, naravno u psihoterapiji, pitala je njen šef u marketinške kompanije da promeni sati. On je na kraju pristao, i reorganizovao joj opterećenja kako bi mogla uzeti utorkom off za koledž. "Drago mi je slušao", kaže Rachel, "inače bih pomislio o pronalaženju novog posla koji mi je dozvolila da uzmem to vremena za mene."

Odlazak: nidirect.gov.uk za informacije o svojim fleksibilnim rade aplikacije.

"Ja sam manje plaćene od MY kolegu - Šta mogu da učinim?"

Imate pravo na: Izazov je. U aprilu, poslodavci s više od 250 zaposlenih morat će objaviti svoje razlika u platama po zakonu. "Pobrinite se da vaša organizacija prati izvještavanje zahtjevima, i da ih dovode u pitanje, ako ne", kaže Jemima Olchawski, šef politike i uvid The Fawcett Society. I ne zaboravite da je to ilegalno plaćati žene manje od muškaraca za obavljanje istog posla, ili za rad koji uključuje porediti sposobnosti ili odgovornosti.

Vaš prvi korak: "Ne bojte se da pitam muškim kolegama što su plaćeni", kaže Jemima. "To je protiv zakona da se spriječi zaposlenih raspravljaju plate da utvrdi da li je to fer."

To što nam se dogodilo: Više od 200 ženskog učionici asistenata u Dumfries i Galloway, Škotska, tvrdio je da je njihov rad iste vrijednosti kao muško fizički radnici, koji su bili plaćeni više. Mnogi su sada kompenzirati.

Odlazak: supportequalpay.co.uk za vodič korak-po-korak na šta da radim ako imate slučaj.

"Šta mogu da učinim ako sam maltretiraju na poslu?"

Vi imate pravo da: budu zaštićeni. Trećina nas je maltretiraju na poslu, a vaš poslodavac je odgovoran za sprečavanje ga. Ako mislite da ste na meti zbog svog "zaštićenih karakteristika '- kao što su dob, invaliditet, rase, religije, spola ili seksualne orijentacije - možete napraviti uznemiravanje žalbu.

Vaš prvi korak: "Reci svom menadžeru ili HR", kaže Ema Wilkinson, viši stručni zapošljavanja na građane savjet. "Ako oni ne mogu pomoći, možda ćete biti u mogućnosti da eskaliraju ga na sud ili druge pravne radnje. Vodi evidenciju incidenata - ono što je rekao / učinio, datumi, vremena, lokacije i svjedoci - koristiti kao dokaz za žalbu ", kaže Ema.

To mi se dogodilo: "Moj menadžer će šaputati, onda gledaj me i smijati", prisjeća se 27-godišnji socijalni radnik Megan. "Ona bi pitati, glasno, koliko kalorija su u mom ručak, kada mi govori da 'gega preko' na njenom stolu. Rekla je da je "šale". "Nažalost, Megan bio primoran da napusti taj posao. "Gledajući unatrag, ja bih da sam rekao nekoga."

Odlazak: citizensadvice.org.uk za informacije o eskalaciju vašem slučaju.

"Ja sam bio nepravedno. ŠTA SAD?"

Imate pravo na: Napravite tvrdnju. To jest, ako ste dirana zbog 'zaštićene karakteristike' (vidi lijevo). To je diskriminacija i nezakonita. Možete tvrditi diskriminacije bez obzira koliko dugo ste negdje radili.

Vaš prvi korak: "Uvijek savjetujemo privlačna u pisanom obliku poslodavac kao prvi korak", kaže Michele Piertney, viši savjetnik sa savjetima na radnom mjestu uslugu ACAS. "Ako je to slučaj diskriminacije, imate obeštećenje na tribunalu za zapošljavanje, ali većina ljudi vide da u krajnjoj nuždi."

To mi se dogodilo: Prošlog ljeta, Lisa, a 33-godišnji softver prodavač, je izbacen zbog kašnjenja četiri puta. Ali ona je bila trudna, a njen zakašnjenje zbog jutarnje mučnine. "Bilo je ponižavajuće biti optužen za zabušava kad zapravo sam osjetio strašan", kaže ona. HR brzo prepoznali potencijal slučaj diskriminacije i ponovo Lisa posao.

Odlazak: acas.org.uk, ili nazovite acas SOS telefona na 0300 123 1100, ako ste nezadovoljni odgovor od svog poslodavca.

Da li ste znali?

  1. Po satu Nacionalna stopa minimalcu za one 25+ raste do 7 € u aprilu. Za one koji su 21-24, Nacionalni Minimalna zarada je 6 €.
  2. Punim radnim vremenom ima pravo na 5,6 tjedna praznika godišnje.
  3. 48 je maksimalan broj sati možete legalno može očekivati ​​da će raditi po tjednu (često u prosjeku više od 17 nedelje).

Alison Roberts. Neki pravo izuzeci. Da biste saznali upravo ono što imate pravo, posjetite citizensadvice.org.uk