Zašto volimo Fleabag i Phoebe Waller-Bridge | BA.rickylefilm.com
Stil

Zašto volimo Fleabag i Phoebe Waller-Bridge

Zašto volimo Fleabag i Phoebe Waller-Bridge

Ko kaže da ženski TV likovi uvijek biti "jako"?

Žene su slabe volje, ljut i nemoćan previše. I to je razlog zašto Vreća je sada najbolja stvar na televiziji.

Tokom posljednjih nekoliko godina smo imali navalu na pogrešan ženskih likova na ekranu - u OITNB zatvorenika, Claire Underwood u House of Cards, Carrie Mathison u Domovinskom, Cersei u VT - i naravno, više visokog profila ženskih uloga na TV-u = sjajan. Ali je dosadno bit je u tome da bude žensku ulogu izgleda da imaju i da bude "jaka" ili "hrabar"; žena se bori svoje demone dok pred izuzetnim okolnostima.

Zato Vreća za spavanje, hrabar, Bechdel zaobilaženje komedija BBC Three je tako velika. Vreća za spavanje (naslov karakter; nikada nismo otkrili njeno pravo ime) nije u zatvoru, Bijele kuće, CIA ili fiktivnom univerzumu. Niti je ona posebno jak ili hrabar. Ona je običan dvadeset i nešto žena koja živi u Londonu i jebanje stvari u poznatim načine. Ona nije dobila jedno oko na nju pored moć potez; ona je samo malo govno.

Napisao i glumi Phoebe Waller-Bridge, Vreća za spavanje je započeo život kao Edinburgh igru ​​prije nego što je naručio u seriju BBC. Ona vodi zbog nedostatka kafe, bumeranga i nazad sa sigurne ali dosadan odnosa, a kreće susreta sa njom disfunkcionalne porodice. I to je slavna. Creative psovanje i prljavi seks su pozvani poređenja sa devojkama i Sex and the City, ali Vreća za spavanje je tako Britishly srednju klasu koja zaista sličnosti završava.

I dok je neverovatno nepristojan, to nije samo-svjesno tako. Kada Vreća za spavanje ima analni seks u epizodi, ona ne osjećati primorani da beskrajno o tome Carrie Bradshaw stilu sa svojim prijateljima. To se ne predstavlja kao osnaživanje ili ponižavajuće ili 'OMG su otišli tamo. To nije posebno važan. To je samo nešto što radi, zajedno sa tvrdeći sa svojom sestrom, odlazak na posao, ili drka preko snimke Baracka Obame. (Oh, da, ona radi i to.) Nema presude ili srama.

Ali to ne znači da je ona "Unapologetic" (drugi pridjev koji se često poravnala na naše jake, ženski heroina) ni. Vreća za spavanje je acerbic, ljut i samo-sabotiranje, ali ponekad znači dobro i stvari ipak ispalo sranje. Tipke naroda ona gura, gura ih, a onda se našalio svoj put kroz neugodno situacijama. Ona čini suho opaski na kameru, kao da ona pustiti publiku na tajnom, a često samo omalovažavanje ljudi da te šokira. Ona je u osnovi svoj bitchiest, najzabavniji prijatelj, čiji zabavlja persona čini da izgleda kao da je u redu većinu vremena - i ona će pronaći šala, čak i kada to nije.

Ali Vreća za spavanje Snaga nije samo u komediji. Waller-most je pala u nekim razorne drama koja prikazuje Vreća za spavanje je krhkost: u sceni gdje ona gleda nakon stranca koji je toliko pijan joj sisa ispadne iz nje vrha, ili priznanje joj je najdublje osjećaje na taksista koji je ne zna. To je urnebesno i tužan i modro.

I sporednih likova oko nje su potpuno formirane previše. Iako su mnogi od manjih igrača su navedene u Uloge koje vrste monikera ponašanja tvoji ortaci može darovati na loš dan ( 'jecajući zgodan'; 'seronja momak'), njeni prijatelji i porodica su višestruki kao ona je.

Uzmite njena sestra Claire. Ona je udata, uspješan, napet, i zrela da se baci kao "neodobravanja tipa A lik ', koji postoji samo da baci haotičnom životu izbora Vreća za spavanje je u oštar olakšanje. Ali ona nije. Njihova veza ima slojeve, a kao serija odmiče oni oguljene nazad. Oni red jedni sa drugima, ali se ujedine nad svojim maćeha (Olivia Colman, igrajući protiv tipa kao i pasivno-agresivni košmar koji bi vam popraviti sa šećerom osmijeh dok pritiskom na nož kroz rebra). Najveći Claire greške su da je ona nestrpljiva i šefuje i u lošem braku; ona nikad neće srušiti vladu. I to je dobra stvar.

Držite izuzetne žene power-izbezumljen dolazi na ekranu, ali da vidimo baš kao što mnoge žene sa svojim svakodnevnim mane previše.

@helbobwhitaker

Najbolji feministički TV emisije: kada žene vladaju malom ekranu